top of page

Back to school!

Kijk je er naar uit dat de school weer begint? Of zie je er tegenop om weer in te stappen in de reguliere schoolstructuur? Of je er nu naar uitkijkt of niet, het is zeker een grote overgang voor je kind. Hoe kunt u hen helpen deze transitie te laten slagen?Je hebt als gezin een ontspannende tijd gehad, samen met je kinderen. Je werd laat wakker, wandelde, reisde, ontspande en las een boek. wat je ook deed, het ritme van de routine veranderde, op een goede manier, maar nog steeds.

Maandag starten de eerste scholen in Nederland,

Hopelijk hebben u en uw kinderen een heerlijke vakantie (gehad)!


Elk begin kan spannend zijn, vol gemengde gevoelens en daarom kan de start van een nieuw schooljaar voor veel kinderen spannend en eng zijn. Door uw kind van tevoren voor te bereiden, kunt u de overgang naar school voor uw kind een stuk makkelijker maken.


Hoe bereidt u uw kind voor op het nieuwe schooljaar?

Hier zijn enkele nuttige tips die u en uw kind kunnen helpen. Welke van deze tips gebruik jij al?


1. Praat met je kind over school

Bespreek met uw kind hoe het zal zijn om weer naar school te gaan. Maak je kind enthousiast door te praten over buitenspelen, lezen, computers en creatieve lessen. Vertel wat je vroeger leuk vond op school.

Stel ze vragen als: "waar kijk je naar uit op school?" "wat mis je van school?" "hoe zou je willen dat de eerste dag eruit ziet en hoe kun je dit voor elkaar krijgen?"

Door ze enthousiast te maken om terug te gaan naar de routine, en door erover te fantaseren, te vragen en erover te praten, bereid je ze emotioneel voor op de overgang.


2. Luister naar hun wensen en gevoelens rond school

Door over school te praten, krijgt uw kind ook de ruimte om eventuele zorgen of vragen te uiten. Het belangrijkste als je met je kind praat, is luisteren en steeds meer vragen stellen over hun gevoelens, zorgen en wensen.

Stel ook enkele vragen over de vakantie die ze hadden. U kunt vragen stellen als:

"wat vond je het leukst deze zomer?", "We hebben nog een week voordat school begint, wat zou je willen doen?".

Probeer de angsten van uw kind niet weg te nemen, luister naar hen. Neem uw kind serieus en laat zien dat hij of zij het misschien spannend vindt en vertel uw kind dat hij of zij hierin niet alleen staat. Je kunt vragen wat kan helpen om hun angst of bezorgdheid te overwinnen. Probeer meer te weten te komen en blijf actief luisteren.


3. Sociale communicatie

Maak contact met de vrienden van uw kind voordat u weer naar school gaat. Dit vergemakkelijkt de voorbereidingen en de eerste schooldag. Laat je kind kennismaken met of spelen met klasgenoten, zodat je kind al weer aan zijn vriendjes gewend is. Hierdoor kan uw kind meer ontspannen op de eerste schooldag, omdat het steun krijgt van zijn leeftijdsgenoten.


4. Ken de school/klas

Als uw kind naar dezelfde school gaat als vorig jaar, bespreek dan met uw kind wat er dit jaar anders gaat. Als uw kind naar een nieuwe school gaat, ga dan een aantal keer naar de school. Speel op het plein of kijk samen door het hek naar de speeltoestellen en bespreek hoe leuk het wordt om daarheen te gaan.


5. Zorg voor veiligheid

Zorg ervoor dat uw kind zich veilig voelt op school. Maak indien mogelijk kennis met de docent, of zoek een foto van de docent. in dit stadium is het belangrijk dat je laat zien dat je de leraar kunt vertrouwen en dat je positieve dingen over haar hebt gehoord.

Een andere manier om de veiligheid te garanderen, is door uw kind een kleine herinnering aan u te geven, bijvoorbeeld een steentje of een sjaal van u of tijdens de lunch een klein herinneringsbriefje dat u van hen houdt.


6. Start het schoolritme voordat de school begint

Tijdens de zomervakantie is uw kind waarschijnlijk later naar bed gegaan. Schuif de bedtijd de afgelopen week langzaam terug. Leg uw kind de reden uit en vraag hem elke dag 30 minuten eerder te gaan, totdat u weer in het schoolritme zit. Maak ze ook eerder wakker en vraag ze mee te spelen.

Vraag ze om meer te gaan lezen en wat wiskunde te oefenen, zodat ze, wanneer ze weer naar school gaan, niet schrikken van het materiaal dat ze vergeten zijn.


7. De eerste schooldag

Deel alle details die u weet, zodat uw kind weet wat het kan verwachten. Dit geeft veel kinderen houvast en rust.

Kom ze ophalen en probeer er een feestelijke dag van te maken met een lekkere maaltijd waar ze dol op zijn, zodat je de kans krijgt om na te praten over de eerste dag!


Succes met het weer naar school gaan en maak er een fijn jaar van!


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page